Transport towarów szybko psujących się jest możliwy tylko w specjalnych warunkach. Tak zwany „szybkopsuj” to surowce przemysłu spożywczego, które mają okres przydatności od 1 do 30 dni. Firma transportowo-logistyczna EA Logistic dostarcza takie towary specjalnym transportem, który utrzymuje odpowiedni reżim temperatury.
Do transportu szybko psujących się produktów wykorzystuje się specjalne izotermiczne pojemniki i chłodniki, które mogą tworzyć i utrzymywać szczególne warunki temperatury. Istnieje kilka opcji dostawy ładunków łatwo psujących się, a każda z nich ma swoje plusy i minusy. Najczęściej stosowane metody to:
– transport ciężarowy — najczęściej stosowany sposób dostarczania na krótkie odległości;
– transport kolejowy — wykorzystywane są specjalne wagony chłodnicze;
– transport lotniczy — szybki transport produktów o niskiej żywotności.
Transport wodny jest rzadziej używany do przewozu szybko psujących się towarów i tylko do przewozu dużego tonażu.
Przewóz ładunków szybko psujących się stanie się łatwym zadaniem z firmą transportowo-logistyczną EA Logistic. Szeroka sieć kontrahentów umożliwia dostawę towarów do dowolnego miejsca w Europie czy to do Rumunii, Ukrainy, czy Francji.
Wszystkie produkty łatwo psujące się, których transport jest jednym z najtrudniejszych, dzielą się na kilka podstawowych kategorii. Należą do niej rośliny, jagody, owoce i warzywa, a także wyroby mięsne i przetworzone produkty (mleko, mrożone itp.). Każda z tych kategorii wymaga określonego trybu i terminu dostawy.
Dostarczanie szybko psujących się towarów do takich krajów jak Niemcy, Hiszpania, Włochy i Holandia znacznie zwiększy zakres sprzedaży i pozwoli wkrótce zwiększyć zyski. Jednym z kluczowych elementów sukcesu jest wybór rzetelnego dostawcy usług logistycznych, którym jest oczywiście firma transportowo-logistyczna EA Logistic.
W zależności od kategorii produktu, transport szybkopsuja musi być wykonany w określonej temperaturze i ściśle w terminie. W przypadku owoców, jagód i warzyw temperatura transportu powinna wynosić co najmniej 0 stopni Celsjusza, a czas dostawy nie powinien przekraczać 6 godzin. Dla warzyw zielonych czas ten zostaje skrócony do 3 godzin.
Produkty mięsne przewożone są w stanie schłodzonym w temperaturze -5°C i nie dłużej niż przez 12 dni w drodze, a w stanie zamrożonym w temperaturze -18°C — nie dłużej niż przez 20 dni. Ryby i produkty morskie przewożone są w temperaturze od -6 do -18°C, w zależności od sposobu ich przygotowania i przetwarzania. Produkty marynowane i wędzone ─ w temperaturze do +5°C.
Firma dysponuje olbrzymim parkiem samochodów (ponad 5000 samochodów, w tym samochodów partnerskich), dlatego pilna podanie maszyny do załadowania jest możliwe w ciągu zaledwie kilku godzin w Polsce i innych krajach Europy. Firma dysponuje możliwością dostarczania towarów do Turcji, ma swoje magazyny w Chinach.